Panele podłogowe do kuchni – wady i zalety

Najczęściej stosowanym do pokrywania podłogi w kuchni materiałem wciąż są płytki. Wiele osób uważa bowiem, że tylko ten rodzaj posadzki będzie odporny na warunki panujące w tym pomieszczeniu – dużą wilgotność, wysoką temperaturę i stały kontakt z tłustymi zabrudzeniami. Okazuje się jednak, że dobrą alternatywą dla płytek mogą być panele podłogowe. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Jak wybrać panele kuchenne? Sprawdź!

Dobrej jakości panele podłogowe wyglądają jak drewniane deski, a przy tym są dość tanie (w porównaniu z parkietem i płytkami) i łatwe do zamontowania. Za ich ułożeniem w kuchni często przemawiają względy estetyczne – zwłaszcza jeśli pomieszczenie jest zaaranżowane w stylu rustykalnym lub jest otwarte na salon, w którym również wykonano podłogę z paneli. Warto pamiętać, że jednolita posadzka w sąsiadujących ze sobą pomieszczeniach prezentuje się naprawdę efektownie i optycznie powiększa przestrzeń.

Ponadto panele sprawiają, że aranżacja staje się cieplejsza i przytulniejsza niż w przypadku wnętrz z chłodnymi płytkami na podłodze.

Wybierając panele podłogowe do kuchni, nie należy się kierować jedynie ich wyglądem. Nie wszystkie modele sprawdzą się bowiem w miejscu, które jest narażone na kontakt z wilgocią czy wysoką temperaturą. Jednak, wbrew pozorom, oferta paneli, które można ułożyć w kuchni, jest dość szeroka. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

Panele do kuchni – jakie warunki muszą spełnić?

Największym wyzwaniem w użytkowaniu paneli w kuchni jest brak odporności na wilgoć. Zwykłe panele podłogowe, podobnie jak inne produkty drewniane i drewnopodobne, źle znoszą kontakt z wodą – pod wpływem zalania mogą się odkształcać, rozwarstwiać czy matowieć. Do kuchni należy więc wybrać panele określane jako wodoszczelne. Najczęściej mają rdzeń wykonany z płyty HDF, która charakteryzuje się podwyższoną odpornością na chłonięcie wody. Mogą być również pokryte specjalną powłoką uszczelniającą krawędzie i zabezpieczającą panele podłogowe przed nasiąkaniem. Produkty, które nie są przeznaczone do pomieszczeń o dużej wilgotności, nie są z reguły lakierowane na krawędziach – tymczasem w razie zamoczenia to właśnie w tych miejscach woda najszybciej przenika w głąb posadzki.

Pamiętaj jednak, że w przypadku zalania także panele o podwyższonej odporności na wilgoć należy jak najszybciej osuszyć! Nawet produkty najwyższej jakości nie są bowiem całkowicie wodoszczelne.

Poza odpornością na wilgoć panele podłogowe do kuchni powinny się charakteryzować:

  • wysoką klasą ścieralności – minimum A3 (im wyższa, tym bardziej wytrzymałe będzie pokrycie podłogi),
  • klasą używalności oznaczoną jako 23 (2 – pomieszczenia mieszkalne, 3 – pomieszczenia o dużym natężeniu ruchu).

W końcu w kuchni spędzamy naprawdę wiele czasu! Podłoga jest więc intensywnie eksploatowana, istnieje również ryzyko upuszczenia na nią ciężkich przedmiotów, takich jak garnek czy patelnia. Przy zbyt niskich klasach używalności i odporności na ścieranie po pewnym czasie na panelach, zwłaszcza przy blacie czy zlewie, mogą się pojawiać nieestetyczne zmatowienia i zarysowania.

Materiał powstał we współpracy z firmą Dobre Dla Domu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *