Dobierając wyposażenie kuchni, powinniśmy się kierować przede wszystkim tym, by naczynia były pewne dla własnego zdrowia. Należałoby postawić na zestaw garnków emaliowanych, bowiem mają wielkie prozdrowotne cechy. Szklista powłoka emalii, jaką pokryte są garnki emaliowane nie wchodzi w reakcję z odżywką oraz nie emituje toksycznych treści, dzięki temu wszystkiemu naczynia nie wkraczają w smak oraz aromat potrawy i są całkowicie pewne dla dzieci, osób starszych oraz uczuleniowców.
Czym jest emalia?
Emalia to żelazo, jakie zostało skumulowane ze szkłem w temperaturze 850 stopni Celsjusza. Najlepiej, kiedy w produkcji naczyń emaliowanych stosowane są zwykłe środki mineralne, takie jak żelazo, kwarc, glina, skaleń, soda oraz potas. Dzięki temu, iż takie garnki nie zawierają chemicznych składników, w stu procentach podlegają odzyskowi. Podczas przebiegu spalania na naczyniach tworzy się twarda, nieporowata oraz wytrzymała na zadrapania nawierzchnia. Poza tym emaliowane naczynia mają szereg różnych korzyści.
Dobór garnków emaliowanych
Przede wszystkim należy podkreślić, że w obecnym okresie dobór garnków emaliowanych jest duży, ponieważ paleta artykułów jest duża oraz uzupełniona, więc każdy z pewnością odnajdzie dobry rodzaj garnka do własnej kuchni! Na rynku dostępne są garnki emaliowane w nietypowych rozmiarach, zarówno z zaczepami jak również łapkami oraz dziobkami, w propozycji odnaleźć można garnki o jednokolorowe i przyozdobione oryginalnymi wzorami pomiędzy innymi w formie grochów czy kwiatowych kompozycji.
Czemu należałoby zainwestować w garnki emaliowane?
Garnki emaliowane prezentują się nowoczesnym designem, są higieniczne oraz pozwolą ograniczyć czas robienia potraw. Czemu? Otóż emaliowane garnki dłużej trzymają ciepło wewnątrz naczynia, nie zmieniają smaku ani zapachu potraw, natomiast dzięki zamkniętej oraz równej przestrzeni niemożliwy jest rozwój bakterii. Na korzyść emaliowanych garnków przemawia też to, iż są proste w utrzymaniu higieny oraz nie potrzebują szlifowania.
Jak oczyścić garnek emaliowany?
To właściwie niezwykle proste. Garnki myjemy w gorącej wodzie, przy wykorzystaniu delikatnych detergentów oraz delikatnej gąbki. Natomiast czym wymyć podpalony garnek emaliowany? Najlepiej zmoczyć go poprzez parę godzin – spalenizna winna łatwo później odejść. W wypadku rzeczywiście poważnego podpalenia łatwo przygotujemy pastę z sody oczyszczonej. Sodę łączymy z wodą, by osiągnąć gęstość pasty do zębów. Potem pokrywamy nią dobrze cały odpalony obszar rondla oraz umieszczamy na blisko 8-12 godzin.