Domowy krem czekoladowy z orzechami to zdrowsza alternatywa dla gotowych produktów, które znajdziesz na sklepowych półkach. Możesz go przygotować w zaledwie kilka chwil i wykorzystywać jako dodatek do deserów lub pieczywa. Sprawdź najprostszy przepis!
Jakich składników będziesz potrzebował?
Samodzielne przygotowanie kremu jest nie tylko niezwykle proste, ale nie wymaga drogich składników i niedostępnych składników. Większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchnia, a jeśli nie, to bez problemu zaopatrzysz się w nie w każdym sklepie. Co będzie Ci potrzebne?
- 2 tabliczki mocno gorzkiej czekolady E.Wedel,
- 300 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 250 g orzechów.
Przepis możesz zmodyfikować według własnego gustu i wykorzystać ulubione składniki. W klasycznej wersji używa się posiekanych orzechów laskowych, które mogą zostać zastąpione włoskim czy migdałami. Mus z czekolady z awokado będzie natomiast świetnie smakował z kremem z pistacjami, dlatego wybór orzechów w dużej mierze zależy od sposobu wykorzystania kremu.
Jak przygotować czekoladowy krem z orzechami?
Do przygotowania kremu nie będziesz potrzebował profesjonalnych sprzętów, jednak warto mieć do dyspozycji blender kielichowy. Urządzenie przyda Ci się do rozkruszenia orzechów i uzyskania jednolitej masy. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie młynka do kawy lub po prostu posiekanie orzechów przy pomocy noża. Aby przygotować krem wystarczy podgrzać w rondelku mleko z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Kolejnym krokiem jest przelanie masy do miseczki i zmiksowanie jej ze zmielonymi orzechami. Następnie całość przelej do słoiczka i zostaw do ostygnięcia. Krem możesz trzymać w lodówce i sięgać po niego, kiedy masz na to ochotę.
Jak wykorzystać czekoladowy krem z orzechami?
Krem z orzechami świetnie smakuje samodzielnie, dlatego możesz go jeść łyżką prosto ze słoika. Będzie też doskonałym dodatkiem do pieczywa, brownie lub czekoladowych babeczek. Natomiast przekładając nim wafle przygotujesz szybki deser bez konieczności pieczenia. Smacznego!