Maszynka do mięsa czy krajalnica – które urządzenie warto wybrać?

Lubisz samodzielnie przygotowywać wszystkie posiłki od podstaw. Olbrzymią przyjemność sprawia Ci wybieranie wszystkich produktów, a później wypróbowywanie kolejnych mniej lub bardziej wyrafinowanych przepisów. Pamiętaj, że możesz liczyć na profesjonalną pomoc w przygotowywaniu ulubionych potraw: wystarczy, że wyposażysz się w krajalnicę lub maszynkę do mięsa. Który z tych sprzętów jest bardziej praktyczny i z którego będziesz częściej korzystać? Sprawdź, do czego mogą Ci się przydać!

Z tekstu dowiesz się:

  • czy maszynka do mięsa może się przydać nie tylko przy robieniu mielonych,
  • jak używać krajalnicy podczas przygotowywania codziennych posiłków.

Wiesz, że małe AGD może ogromnie ułatwić wiele kuchennych czynności, ale nie jesteś do końca pewien, które sprzęty są Ci naprawdę potrzebne. Jeśli wciąż zastanawiasz się, czy warto zaopatrzyć się w maszynkę do mięsa albo w krajalnicę, pomyśl, jakie typy potraw chętniej przygotowujesz i co sprawia Ci przy tym największą trudność.

Maszynki do mięsa – czy przydadzą się tylko do mielonych?

Ręczne (a później także elektryczne) maszynki do mięsa przez długie lata były prawdziwą wizytówką kuchni naszych mam i babć. Rozstawianie sprzętu, mielenie kawałków mięsa i pieczołowite formowanie, a następnie smażenie kotletów w wielu domach były elementami niedzielnego rytuału obiadowego. A może warto kultywować ten zwyczaj także w Twoim domu? Soczyste kotlety mielone, aromatyczne pieczenie i pasztety – to tylko część potraw, których zapachy i smaki przypomną Ci najbardziej beztroskie lata.

A co jeśli jesteś zwolennikiem zdrowego stylu życia i chcesz ograniczać mięso na rzecz warzyw? W maszynce do mielenia mięsa możesz obrobić także składniki na wyszukane warzywne pasztety albo farsze do pierogów. Zmielenie ziemniaków i twarogu do ulubionych ruskich zajmie Ci teraz dosłownie chwilę! Dzięki wymiennym bębnom błyskawicznie poszatkujesz także warzywa na surówkę – nie musisz marnować czasu na tarcie wszystkich składników na tarce. Pasta jajeczna czy hummus na śniadanie to też żaden problem! Jak widzisz, maszynka do mielenia mięsa doskonale sprawdzi się także w Twojej kuchni.

Maszynka do mięsa będzie dla Ciebie wsparciem również podczas przygotowywania… deserów. Dzięki niej szybko zmielisz ser na puszysty sernik albo mak na makowiec.

Jak wykorzystać krajalnicę do chleba w domowej kuchni?

Choć może jeszcze nie myślałeś o zakupie krajalnicy, warto dać jej szansę również w nowoczesnej kuchni. W trosce o zdrowie coraz częściej decydujemy się na samodzielne pieczenie chleba w domu. Dzięki krajalnicy pokroisz go na równe kromki o dokładnie takiej grubości, jaką lubisz.

Jeśli jednak nie należysz do wielbicieli wyrabiania chlebowego ciasta, pamiętaj, że gotowy krojony chleb jest zwykle gorszej jakości niż ten kupowany w kawałku. Ponadto podzielone w sklepie pieczywo wysycha szybciej niż cały bochenek, z którego odkrawasz potrzebną liczbę kromek. Warto więc kupować chleb w całych bochenkach lub dużych kawałkach i samodzielnie kroić go w domu.

No dobrze, ale czy krajalnicy można użyć wyłącznie do krojenia chleba? Nic bardziej mylnego! Ostry jak brzytwa nóż ze stali nierdzewnej równo pokroi również wędliny, upieczone przez Ciebie mięso, a także sery czy warzywa. Krajalnica do chleba więc nie tylko ułatwi Ci robienie kanapek na codzienne śniadania i kolacje, ale też pomoże przygotować bardziej wyszukane dania na rodzinne przyjęcie czy imprezę ze znajomymi.

Co wybrać: krajalnicę do chleba czy maszynkę do mięsa? Naszym zdaniem i jedno, i drugie! Maszynka do mielenia przyda się podczas tworzenia dań obiadowych i deserów, a krajalnica sprawdzi się przy przygotowywaniu ekspresowych śniadań i kolacji. Wejdź na stronę www.zelmer.pl i poznaj także inne sprzęty AGD, które ułatwią Ci przyrządzanie posiłków.

Maszynka do mięsa czy krajalnica – które urządzenie warto wybrać?
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *